06 oktober 2017
Wat is boosheid? Waarom is het zo belangrijk om boosheid te kunnen begrijpen? Hoe kunnen we weten waar het vandaan komt? Wat is de oorsprong van boosheid? Zonder inzicht over de natuur van boosheid kunnen we heel gemakkelijk slachtoffers ervan worden. Begrijpen van de natuur van de boosheid betekent ook dat we de natuur van het leven kunnen doorgronden. We leven vrij en gelukkig. Winterretraite van 12 t/m 17 februari met dharmaleraar Cuong Lu in Doorn. Er is slechts plaats voor 22 personen.
29 september 2017
Op zondag 29 oktober 2017, de laatste zondag van oktober vindt voor de zevende keer de Dag van de Stilte plaats. Het doel van deze jaarlijks terugkerende themadag is om de waarde en werking van stilte en innerlijke rust onder de aandacht te brengen van een zo breed mogelijk publiek.
30 augustus 2017
De Plum Village gemeenschap heeft bekend gemaakt dat Thich Nhat Hanh op 29 augustus in Vietnam is gearriveerd. Dit is zijn eerste bezoek sinds 2008. De laatste weken had Thay (leraar in het Vietnamees) zijn sterke wens kenbaar gemaakt om zijn vaderland nog eenmaal te bezoeken.
29 augustus 2017
'Walk with me’ is een prachtig vormgegeven, meditatieve film over de wereldberoemde boeddhistische leermeester Thich Nhat Hanh. Tijdens de opnames die 3 jaar duurden, woonde hij samen met andere zenboeddhistische monniken en nonnen in Plum Village, een kloostergemeenschap in Zuid-Frankrijk. De monniken en nonnen hebben hun aardse bezittingen opgegeven en hun leven gewijd aan de kunst van mindfulness. Drie jaar lang worden hun levens gevolgd en komen existentiële vragen aan bod.
26 augustus 2017
De afgelopen jaren is er vanuit de wetenschap steeds meer onderzoek gedaan naar meditatiepraktijken. Deze zijn met name zonderzocht op de effecten die ze hebben op gezonde mensen en cliënten in de gezondheidszorg. Uit de onderzoeken blijkt over het algemeen dat de meditatiepraktijken positieve effecten hebben op de doelgroepen. Met name bij psychische klachten zoals depressie, angst, sociale fobie, stress en vermoeidheidsklachten was dit het geval.
25 augustus 2017
Het Union Theological seminarie in New York (Union) reikt in een ceremonie op zes september aan de boeddhistische leraar, auteur en vredesactivist Thich Nhat Hanh de Union Medal uit. De onderscheiding wordt door het seminarie vanaf 1981 uitgereikt aan personen wier leven de missie van het seminarie in de wereld weerspiegelen. Eerder ontvingen de Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu, de Amerikaanse vicepresident Al Gore, en Judith en Bill Moyers de onderscheiding.
22 augustus 2017
Mediteren is een levenslange bewustzijnstraining. De boeddhistische praktijk is voor veel westerlingen gelijk aan mediteren. In het Oosten is dat vaak helemaal niet het geval. Daar zal men eerder een mantra reciteren, een boeddhistische hymne zingen, een bodhisattva of Boeddha eren. Ook in de tradities die zich vooral op meditatie baseren, gaan inzicht door meditatie en mededogen in mekaar over. Een interessant artikel door de vlaamse maatschappelijk werker en pysychoterapeut Vandeputte.
21 augustus 2017
Maandagavond 4 september is de eerste sangha-avond van het nieuwe seizoen.
20 augustus 2017
Het is gelukt.